Bostadsrätt -och flera skyldigheter

Krönika i Svd av Annika Creutzer 

 

Kommentar

Privatekonomen

Annika Creutzer

Publicerad 2019-05-26

Kommentar

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

 

Störig brf-medlem kan sägas upp av styrelsen 

 

Att äga en bostadsrätt innebär mer än vad vissa tror. Du köper inte en lägenhet. Du köper ett medlemskap i en förening som ger dig rätt att nyttja en viss lägenhet. Men det ställer också krav på dig – och på dina grannar.

 

Ibland är det bra att påminna sig om vad det innebär att äga en bostadsrätt. När du ”köper en lägenhet”, så blir föreningens plånbok en del av din – och din egen plånbok en del av föreningens.

Vi får mer än bara en lägenhet – vi äger hela huset tillsammans med allt vad det innebär av att vårda, förbättra och se till att förvalta på bästa möjliga sätt till lägsta möjliga kostnad.

Den som är rädd om sin plånbok bör därför engagera sig. På årsmöten fattas beslut om exempelvis större renoveringar, vilket brukar resultera i högre avgifter. Det som beslutas, oftast med enkel majoritet, gäller även om du inte håller med. Ska det betalas in en extra summa för bredband i huset är det bara att betala även om du inte vill använda detta nät.

En kommunal förskola i huset kan vara en bra och pålitlig hyresgäst.

Är du inte nöjd med styrelsens sätt att sköta föreningen får du verka för att den byts ut på nästa föreningsstämma. Troligen måste du själv vara beredd att axla en del av ansvaret framöver. Ta kontakt med valberedningen som har till uppgift att ta fram förslag på styrelse till nästa stämma. Ett år eller två är tycker jag att alla bör avsätta för att vara med i sin styrelse.

Styrelsen godkänner löpande nya medlemmar i föreningen. Den har också stora befogenheter och kan till exempel välja vilka som ska få hyra lokaler i huset. En kommunal förskola i huset kan vara en bra och pålitlig hyresgäst och då får alla acceptera glada barnskratt och illvrål då och då.

För att ha kontroll över arbetet i styrelsen ska en bostadsrättsförening ha revisorer. Bäst är att ha två – en auktoriserad revisor eller redovisningskonsult som synar ekonomin, och en medlem i föreningen som synar det praktiska arbetet.

Det finns en ständig diskussion i de flesta föreningar kring hur mycket arbete vi är beredda att utföra själva i huset och hur mycket som ska lejas bort. Orkar vi sköta trappstädningen själva eller ska en städfirma få göra det? Hur mycket högre blir i så fall avgiften? En del måste medlemmarna själva göra.

En medlem som missköter sig grovt kan sägas upp av styrelsen. 

Tyvärr blir det lätt konflikter i en förening. Har du en störig granne som inte vill lyssna ska du vända dig till styrelsen. Glöm inte att föra dagbok och på annat sätt dokumentera problemet. Om styrelsen bedömer att kritiken är befogad kan grannen få en varning.

En medlem som missköter sig grovt kan sägas upp av styrelsen. Medlemmen kan då begära prövning i bostadsnämnden. Håller bostadsnämnden med föreningen kan lägenheten säljas på exekutiv auktion genom Kronofogden. Det som blir kvar efter alla kostnader får medlemmen behålla. Men det är sällan som det går så långt. Den som riskerar tvångsförsäljning brukar sälja själv i tid.

 

Vid en mer omfattande renovering brukar det krävas godkännande från styrelsen. Det finns två dokument som alla bör läsa noga – bostadsrättslagen och föreningens egna stadgar. Lagen gäller alla bostadsrättsföreningar. Men det finns också gamla bostadsföreningar som inte omfattas, där stadgarna kan se annorlunda ut än vad lagen föreskriver. Många föreningar har också ordningsregler som kan vara bra att stödja sig på om det blir problem.

En annan het potatis är hur mycket den enskilda bostadsrättsägaren får bestämma över sin lägenhet och vad som kräver föreningens godkännande.Ofta kräver föreningen att alla har bostadsrättsförsäkring i hemförsäkringen. 

Du får göra mycket med din lägenhet och stadgarna brukar kräva att du bekostar allt invändigt underhåll själv. Men ska du göra en mer omfattande renovering, särskilt när det gäller kök och badrum, brukar det krävas godkännande från styrelsen av både byggplaner och byggföretag. Den som gör något utan godkännande kan bli skadeståndsskyldig. Är det till exempel en bärande vägg som tagits bort kan det bli omfattande skador på fastigheten och därmed en fråga om många, många miljoner. Därför är det alltid bra att fråga styrelsen en gång för mycket än en gång för lite.

Ofta kräver föreningen att alla har bostadsrättsförsäkring i hemförsäkringen. Det är en billig och bra försäkring. En granne högst upp i huset var glad över sin försäkring när diskmaskinen stod och läckte en hel natt. Alla underliggande lägenheter som fuktskadats kunde återställas utan att övriga medlemmar drabbades ekonomiskt.